Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

Ο Ταλαντούχος Γελοιογράφος Soloup

Ο Soloup, είναι ένας νέος και ταλαντούχος γελοιογράφος με συνεχή παρουσία στην καθημερινότητα της πολιτικής "σκιτσογραφίας". Διαθέτει ένα ιδιαίτερο δικό του στυλ, λίγο απλοϊκό, με όχι ιδιαίτερα προσεγμένη σχεδίαση. Είναι στην αρχή και πρέπει να βελτιώσει τόσο την τεχνική όσο και την χιουμοριστική του παρέμβαση. Η ανισομέρεια στις γελοιογραφίες και η "αστάθεια" της σατυρικής του παρέμβασης δημιουργούν ανάμεικτα συναισθήματα.
Από τις στήλες της Εφημερίδας "Ποντίκι" μας χαρίζει παρά ταύτα ευχάριστες και χιουμοριστικές στιγμές που δεν είναι δυνατόν να αγνοηθούν. Αν δεν τον γνωρίζετε ευκαιρία να τον μάθετε!!! Καλή διασκέδαση...

Κάντε "κλικ" στα παραπάνω κουμπιά για να δείτε τις γελοιογραφίες



SOLOUP - "ΠΟΝΤΙΚΙ"

Κάντε κλικ στα κουμπιά για να δείτε όλες τις γελοιογραφίες που επέλεξα. Οι γελοιογραφίες είναι αντιγραφή από την σατυρική και όχι μόνο εφημερίδα "Ποντίκι". Για όσους θέλουν να διαβάσουν παραπάνω για τον γελοιογράφο, μπορούν να επισκεφθούν την καλόγουστη Σελίδα του στο Facebook, κάνοντας κλικ εδώ

Ο Παλαίμαχος Γιάννης Καλαϊτζής

Ο Γιάννης Καλαϊτζής, παλαίμαχος γελοιογράφος με συνεχή πολύχρονη παρουσία στην καθημερινότητα της πολιτικής "σκιτσογραφίας". Με ιδιαίτερο δικό του στυλ, λίγο ιδιόρρυθμο και δύσκολο να το συνηθίσεις με την πρώτη ματιά. Πάλαι ποτέ αριστερός, σήμερα ανένταχτος(;). Από την "Πανσπουδαστική" και την "Αυγή" έως το "Αντί", την "Γαλέρα" και τώρα στην "Ελευθεροτυπία".
Κοκκινιώτης γιαυτό μου είναι και ιδιαίτερα συμπαθής. Ένα μικρό αφιέρωμα από την δουλειά του στην "Ελευθεροτυπία" είναι στην διάθεσή σας. Απολαύστε το....


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ - "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"



Κάντε κλικ στα κουμπιά για να δείτε όλες τις γελοιογραφίες που επέλεξα. Οι γελοιογραφίες είναι αντιγραφή από την εξαιρετική Ιστοσελίδα του. Για όσους θέλουν να διαβάσουν παραπάνω, μπορούν να την επισκεφθούν κάνοντας κλικ εδώ

Η Επιμήκυνση Αποπληρωμής του Χρέους

Μία εξαιρετική γελοιογραφία του Στάθη από την "Ελευθεροτυπία", με θέμα την τότε προβλεπόμενη Επιμήκυνση Αποπληρωμής του Χρέους. Η Ελλάδα ευθυγραμμίστηκε με τους όρους που είχε δοθεί και η Οικονομική Στήριξη στην Ιρλανδία, δηλαδή: στην διάρκεια, το ύψος του επιτοκίου και τους όρους Χορήγησης.


Και μία ακόμη του Γιάννη Καλαϊτζή, επίσης από την "Ελευθεροτυπία" με το ίδιο θέμα...

Ο " Άσημος" Γελοιογράφος Χρήστος Τολιάδης

Στους καλούς και όχι τόσο προβεβλημένους Γελοιογράφους ανήκει και ο Χρήστος Τολιάδης. Παρά ταύτα έχει καλή πένα, ιδιόρρυθμο χιούμορ και ένα δικό του εντελώς σκιτσογραφικό προφίλ. Ανέβασα στο YouTube μερικές γελοιογραφίες του, που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα " "Εθνος " και σας τις παρουσιάζω.
Ελπίζω να διασκεδάσετε.......


Ο "Μεγάλος" Γελοιογράφος Βασίλης Χριστοδούλου

Έφυγε από τη ζωή
ο μεγάλος γελοιογράφος Βασίλης Χριστοδούλου

Τη μάχη με τη ζωή έχασε στις 8 Σεπτέμβρη 2010, ο μεγάλος Έλληνας γελοιογράφος Βασίλης Χριστοδούλου, σε ηλικία 93 ετών, ένας από τους επιφανέστερους εκπροσώπους αυτού του είδους. Τα τελευταία χρόνια έμενε στο Ν. Ηράκλειο μαζί με την αγαπημένη του κυρία Σούλα και , αν και σε προχωρημένη ηλικία συνέχιζε να σκιτσογραφεί για την εφημερίδα "Βραδυνή".
Τα χαρακτηριστικά σκίτσα του θα είναι παρακαταθήκη των χιλιάδων γελοιογραφιών και σκίτσων που φιλοτέχνησε όλα τα χρόνια της υποδειγματικής παρουσίας του στα έντυπα-σκίτσα που μεγάλωσαν γενιές με γενιές…
Αγαπημένος και αναγνωρίσιμος στο ευρύ κοινό, στάθηκε πραγματικός δάσκαλος της γελοιογραφίας, σκιτσάροντας τα πάθη του μέσου Έλληνα με αγάπη, και τα ολισθήματα των πολιτικών με τη δέουσα καυστικότητα.

Βιογραφικό

Ο Βασίλης Χριστοδούλου γεννήθηκε το 1917 στον Πειραιά. Το 1936, σε ηλικία μόλις 19 χρόνων δημοσίευσε την πρώτη του γελοιογραφία στην εφημερίδα «Ηχώ της Ελλάδας», που είχε εκδώσει ο Κωστής Μπαστιάς, φανερώνοντας το πηγαίο ταλέντο του.
Από τότε, και έως την αποχώρησή του από την ενεργό δημοσιογραφία, σταδιοδρόμησε στον αθηναϊκό ημερήσιο και περιοδικό Τύπο ως σκιτσογράφος και γελοιογράφος με θετικές επιδόσεις και επιτυχημένες παρουσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Για περισσότερα από πενήντα χρόνια εργάστηκε στις εφημερίδες «Εφημερίς των Ελλήνων», «Αθηναϊκή», «Προοδευτικός Φιλελεύθερος», «Η Βραδυνή», «Η Μεσημβρινή» κ.ά. Επίσης, συνεργάστηκε στα περιοδικά «Θησαυρός», «Πάνθεον», «Εικόνες», «Ρομάντζο», «Παγκόσμιος Τύπος», «Σαββατοκύριακο», «Πρώτο» και σε διάφορα άλλα εβδομαδιαία δεκαπενθήμερα και μηνιαία έντυπα.
Υπήρξε ακόμη, τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ» και της συνδικαλιστικής επιθεώρησης «Πρωτεργάτης». Ως γελοιογράφος συνεργάστηκε και με την εφημερίδα της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», στην οποία διαδέχθηκε τον Φωκίωνα Δημητριάδη.
Ως πολιτικός γελοιογράφος πρωτοεμφανίστηκε στην εφημερίδα «Αθηναϊκή» του Γιάννη Παπαγεωργίου από την αρχή της έκδοσής της το 1951 μέχρι το 1962. Στη συνέχεια ανέλαβε πολιτικός γελοιογράφος στην εφημερίδα «Η Βραδυνή» των αδελφών Αθανασιάδη, στην οποία παρέμεινε επί 20 και πλέον χρόνια.

"Το Κύκνειο 'Ασμα"


Η τελευταία συνέντευξη του Βασίλη Χριστοδούλου στην ΕΤ1, στην εκπομπή " 'Ελληνες Γελοιογράφοι "
Έτσι, οι γελοιογραφίες του, που δημοσιεύθηκαν πρωτοσέλιδες και στις δύο εφημερίδες, με βασικά γνωρίσματα το πηγαίο σκωπτικό πνεύμα και την προσωπική σκιτσογραφική έκφραση, ταυτίστηκαν με την μεταπολεμική πολιτική ζωή της Ελλάδας και επέδρασαν στη διαμόρφωση τάσεων, ροπών και συναισθημάτων μεταξύ της κοινής γνώμης.

Σειρές από γελοιογραφίες και σκίτσα του έχουν εικονογραφήσει αναγνώσματα, ρεπορτάζ και διάφορα δημοσιογραφικά και φιλολογικά κείμενα, που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας. Διεκδικεί ίσως παγκόσμιο ρεκόρ παραγωγικότητας, αφού υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 120 χιλιάδες οι γελοιογραφίες του. Έχει λάβει μέρος σχεδόν σε όλες τις μεταπολεμικές, πανελλήνιες και διεθνείς εκθέσεις γελοιογραφίας και σκίτσου.

Ο Βασίλης Χριστοδούλου υπήρξε ένας σεμνός, ευπρεπής και ευγενής άνθρωπος, που άφησε σπουδαίο έργο ως γελοιογράφος και σκιτσογράφος. Παράλληλα, δίδαξε ήθος και έμεινε πιστός στις αρχές του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Μία γελοιογραφία από το εβδομαδιαίο Περιοδικό "Ρομάντσο" με την πολυετή σειρά δημοσιευμένων σκίτσων "Από Τη Ζωή Των Βαρελοφρόνων". Η Γελοιογραφία είναι επεξεργασμένη χρωματικά με PhotoShop, πάντα όμως με σεβασμό στο πρωτότυπο. Η αρχική γελοιογραφία (και όλες οι εκδοχές της που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο) είναι αισχίστης ποιότητας και δεν αναδεικνύουν το σκιτσογραφικό ταλέντο του δημιουργού της.

" Η Ζωή Μετά " ("Αιωνιότητα είναι θα περάσει") - Αρκάς

Για τον Αρκά δεν χρειάζονται συστάσεις. Απίστευτη αίσθηση του χιούμορ. Καυστικός και επίκαιρος. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '80 δημοσιεύοντας τη σειρά "Ο Κόκκορας" στο περιοδικό "Βαβέλ" και στη συνέχεια στο "Παρά Πέντε" και στο "Μικρό Παρά Πέντε". Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα - πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ.
Μία τέτοια σειρά Comic Strip είναι και " Η Ζωή Μετά ". Αποτελείται από 8 ξεχωριστές ενότητες (Comic Book). Η πρώτη από αυτές είναι: "Αιωνιότητα είναι θα περάσει" (1999). Ένα μικρό δείγμα παρουσιάζεται εδώ...

Girl in a jacket Girl in a jacket Girl in a jacket

Οι δύο πρώτες σελίδες του Άλμπουμ.


"Τα Ανδρείκελα" - Νέο Βιβλίο του Στάθη

Κάντε κλικ για να δείτε το βιβλίο σε μεγέθυνση
ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

Μόλις κυκλοφόρησε από τον Εκδοτικό Οίκο "Λιβάνη", νέο βιβλίο με γελοιογραφίες του εξαιρετικού γελοιογράφου Στάθη (Στάθης Σταυρόπουλος), υπό τον τίτλο "Ανδρείκελα".
Πολλές από αυτές έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία". Δεν ξέρω την τιμή του βιβλίου αλλά θεωρώ ότι τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα θα πρέπει να το έχετε υπόψη σας, για δωράκι στο ευατό σας.
Η Γελοιογραφία που σας παρουσιάζω παραπάνω είναι από το συγκεκριμένο βιβλίο. Πραγματικά όλες διακρίνονται για το καυστικό χιούμορ τους....

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Οικολογική Γελοιογραφία

Μια εξαιρετική οικολογική αντιδιαφήμιση - γελοιογραφία του Δημήτρη Αρβανίτη από το Περιοδικό "Γαλέρα" τον Οκτώβριο του 2005. Οι οικολόγοι δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα άλλο από να φτιάξουν πλακάτ με αυτή τη γελοιογραφία. Τα λέει όλα !!!

Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

Γελοιογραφίες του Στάθη - Μάιος 2009

Περιήγηση στις γελοιογραφίες του εξαιρετικού Γελοιογράφου Στάθη (το πλήρες όνομά του είναι: Στάθης Σταυρόπουλος). Έχουν δημοσιευθεί στην "Ελευθεροτυπία" και κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Το καυστικό Χιούμορ, οι εύστοχες παρατηρήσεις και η αιχμηρή Σάτυρα, είναι τα κυριότερα προτερήματά του. Σε αντίθεση με άλλους γελοιογράφους έχει και πολύ καλό "πενάκι". Τα σκίτσα του έχουν τεχνική πληρότητα και επαρκή λεπτομέρεια.
Οι Γελoιογραφίες είναι παλαιές και χρονολογούνται από τον Μάιο του 2009. Για να θυμηθούμε το πολιτικό και οικονομικό κλίμα εκείνης της περιόδου.
Και τώρα ώρα, να χαμογελάσετε..........

ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΣΤΑΘΗΣ - "ΝΑΥΤΙΛΟΣ 1" - ΜΑΙΟΣ 2009

ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Η ανάγκη για επικοινωνία γέννησε την ιδέα για την δημιουργία ενός Ιστοχώρου, μέσα από την δυνατότητα που προσφέρει απλόχερα το Διαδίκτυο.
Αποτελεί μόνο ένα μέσο να εκφράσω, να αποτυπώσω και να κοινοποιήσω μερικές σκέψεις, ενδιαφέροντα και προβληματισμούς μου.
Αχιλλέας

Guillermo Mordillo (1932 – 2019)

Σκοτεινά Πάθη

Δεν πολεμούμε τα σκοτεινά μας πάθη με νηφάλια, αναιμικιά, ουδέτερη, πάνω από τα πάθη αρετή. Παρά με άλλα σφοδρότερα πάθη. Αφήνουμε τη θύρα μας ανοιχτή στην αμαρτία.
Δε βουλώνουμε τ' αφτιά μας να μην ακούσουμε τις Σειρήνες. Δε δενόμαστε από φόβο στο κατάρτι μιας μεγάλης Ιδέας, μήτε παρατούμε το καράβι και χανόμαστε γρικώντας, φιλώντας τίς Σειρήνες.
Παρά εξακολουθούμε την πορεία μας, αρπάζουμε και ρίχνουμε τις Σειρήνες στο καράβι μας και ταξιδεύουν κι αυτές μαζί μας.

"Ασκητική" - Νίκος Καζαντζάκης

Back to TOP  

Back to TOP